Din kundvagn

Change Language:  English

Self Design***Norrmalms Möbler***Since 1947

Introduktion

Grattis!

Du har skräddarsytt och valt unika möbler av hög kvalitet som är byggda för att hålla.
Du har väl insett att bästa möjliga material gör stor skillnad. Men du vet också att hur du sköter och rengör dina möbler kommer att påverka dess livslängd.
du behöver inte spendera timmar på att forska, allt du behöver veta om att ta hand om ditt områdes mattor, sten och trämöbler finns här.
Det finns ingen anledning att stressa om rengöringsmetoder! Den här guiden innehåller steg om hur du håller dina möbler och mattor i toppform. Om du har några funderingar eller frågor som vi inte har besvarat här, är du välkommen att kontakta oss.
Vi har turen att stå till din tjänst från design till produktion och färdig leverans av dina möbler. Vårt sälj- och produktionsteam finns till hands för att hjälpa dig steg för steg i ditt projekt. Om du har några frågor angående skötsel och underhåll av dina möbler, vänligen kontakta oss och be att få prata med en medlem av vår serviceavdelning.

Trämöbler

Dina anpassningsbara möbler är gjorda av massivt lövträ, ek eller bok, och efter ditt val levereras de antingen råa eller med oljefinish.

Det första steget i trävård

TÄNK PÅ DE NATURLIGA EGENSKAPERNA HOS MASSIVT TRÄ.

Även om trä är naturligt vackert är det långt ifrån felfritt. Vi gör vårt bästa för att välja de träskivor som har harmoni i färg och mönster, men det är naturligt att trä har kvistar, mineralavlagringar, små hål och ovanliga ådringsmönster.

Varje del är lika individuell som ett fingeravtryck och kommer att ta fläckar lite olika – till och med två brädor från samma träd. Detta är en inneboende kvalitet av trä och är inte en defekt såvida det inte stör en produkts funktion.

Trämöbler Allmänna skötselråd

 • Undvik att placera dina möbler i mycket fuktiga eller torra utrymmen, som direkt intill luftventiler.
 • Direkt solljus kan göra trämöbler mörkare.
 • Använd glasunderlägg och bordsdukar eller bordstabletter när du äter för att undvika repor och ringar.
 • Placera underlägg under alla serveringsfat, särskilt under varma tallrikar för att förhindra att värme skadar finishen.
 • Torka upp spill omedelbart. Tuffa, klibbiga fläckar kan kräva en liten bit handdiskmedel, men var noga med att skölja rent med en fuktig trasa och torka all överdriven fukt.
 • Rengör dina trämöbler med en luddfri, lätt fuktad trasa.
 • Damma av med en mjuk, torr trasa. Även dammpartiklar kan vara nötande, så damm alltid med ådring och inte mot den.
 • Använd inte starka kemikalier eller slipmedel på någon yta.
 • Förvara bordsbladen ordentligt. De ska placeras plant. De kan skeva om de placeras på sidorna.
 • Vi avråder starkt från att stå på eller luta tillbaka i stolar när du sitter; det är farligt & kommer att lossa lederna. (Dekorativa träspindlar är ömtåliga och går sönder när de utsätts för onödig påfrestning).

Rengöring & Underhåll av oljade möbler

Rubio Monocoat[1] erbjuder ett brett utbud av rengörings- och underhållsmaterial för dina lövträmöbler för att hålla de oljade ytorna i toppskick.[2]

Regelbunden rengöring

Vi rekommenderar “Rubio Monocoat Surface Care” för regelbunden rengöring av dina skräddarsydda oljebehandlade möbler. Det är den praktiska, färdiga sprayversionen av Rubio Monocoat Universal Soap. Båda produkterna används för att ta bort all smuts och fett noggrant, utan att påverka träets matta, naturliga utseende.

Fläckborttagning

Dina Tonorex Design-möbler i lövträ har en utmärkt oljefinish som skyddar dem från vatten, värme och dagligt slitage. Den står emot fläckar vid normal användning och skötsel, men om olyckor är framme har Rubio Monocoat fläckborttagningsmedel som kan lösa problemet.

 • “Rubio Monocoat Limespot Remover”

Tar bort kalkfläckar och andra alkaliska fläckar, till exempel gödsel, radiatorvatten mm, den kan även användas till vita ringar.

 • “Rubio Monocoat Grease Remover”

En bruksfärdig produkt som tar bort färska fettfläckar från till exempel olivolja, frityrolja, chips, olja etc.
Det bör appliceras omedelbart efter att fläcken uppstår, vilket förhindrar att fettet tränger in i ytan.

 • “Rubio Monocoat Tannin Remover”

Detta är en färdig att använda produkt för att ta bort fläckar och fläckar på trä orsakade av en reaktion på syra och vatten. Dessa fläckar tenderar att uppstå efter att de kommit i kontakt med fukt och metall. Den tar bort svarta/tanninfläckar till exempel ringar/fläckar från burkar, blomkrukor m.m.

Underhåll

Regelbunden användning av lätta underhållsoljor hjälper till att bibehålla den silkesmatta finishen på dina oljade lövträmöbler.

 • “Rubio Monocoat Universal Maintenance Oil” pure color är en underhållsprodukt för att fräscha upp träoljefinishen. Det ger näring åt träet, ger det ett fylligare utseende (satinglans) och ökar vätskemotståndet.

Obs: Underhåll med Rubio Monocoat Oil Plus 2C i sin ursprungliga färg bör göras när den behandlade ytan börjar uppvisa för mycket slitage eller om färgen behöver repareras.

 • “Rubio Monocoat Refresh Eco” är en bruksfärdig spraybar produkt som fräschar upp och återställer alla träytor som har behandlats med olja. Det kan appliceras flera gånger om året på vissa områden.

Obs: Denna produkt är inte pigmenterad. För att återställa färgen, använd Rubio Monocoat Oil Plus 2C i den färg som ytan behandlades med.

STEN

Det första steget i stenvård

FÖRSTÅ NATURSTENENS EGENSKAPER.

POROSITET

Även om det finns många variabler mellan olika stenar, finns det några gemensamma egenskaper. Det viktigaste gemensamma faktum är att ALL sten är porös. Sedimentärt är mer poröst än metamorft, vilket i sin tur är mer poröst än magmatiskt; men alla är porösa till viss del.

Färgvariation

Själva essensen av natursten ger en realistisk känsla och närhet till naturen. Varje stentopp är unik. Variationen av kornstruktur och ådringsformationer skiljer sig från sten till sten. Graniter uppvisar för det mesta mycket liten färgvariation men kan variera i mönster och korndensitet. Å andra sidan visar marmor stora variationer i färg och ådrorformationer. På samma sätt är travertin konsekvent i färgen med inslag av kornig individualitet.

Man måste omfamna och förstå begreppet variation, eftersom inga två delar är exakt likadana.

Impregnering och försegling före användning

Marmor, travertin, granit, kalksten etc. är mycket ömtåliga och måste användas med försiktighet. Syror, även den milda syran i vin, tomatjuice, vinäger, etc. kommer att lösa upp finishen och permanent etsa ytan. Vissa stenar är mycket porösa och kan därför absorbera vätskespill.

Därför rekommenderar vi impregnering av din stenskiva innan du börjar använda den. Akemi Stain Repellent Nano-Effect är en enastående specialimpregnering som avvisar vatten, fett och olja. Se till att rengöra stenen med Akemi cleaner innan du försluter den med Nano-effekt impregnering. Följ instruktionerna från Akemi för bästa resultat.

[1] https://stein.akemi.de/en/

Tips för normal rengöring av natursten

 • Rengör stenytor med några droppar mild icke-sur tvål, helst stentvål.
 • Frekvent eller överanvändning av borttagningsmedel för tvålavskum kan resultera i att stenens yta mattas.
 • Skölj och torka ytan noggrant efter tvätt.
 • För mycket rengöringsmedel eller tvål kan lämna en film och orsaka ränder.
 • Använd inte produkter som innehåller citron, vinäger eller andra syror som kan etsa ytan.
 • Använd inte slipande rengöringsmedel som kemtvätt eller mjuka rengöringsmedel.
 • Använd inte sura rengöringsmedel som badrumsrengöringsmedel, fogrengöringsmedel eller kakelrengöringsmedel.
 • Blanda inte blekmedel och ammoniak, denna kombination skapar en giftig gas. spill och fläckar
 • Torka av spill med en pappershandduk omedelbart. Torka inte av området, det kommer att sprida utsläppet. Spola området med vanligt vatten och mild tvål och skölj flera gånger. Torka området noggrant med en mjuk trasa. Upprepa vid behov.

MATTOR

Investera i mattor och rotera mattor ofta

Vi rekommenderar att du skaffar en matta för varje matta, från den lilla till extra stor, inklusive de med latexbaksida.

 • De förhindrar att mattor glider.
 • De förlänger mattornas livslängd och utseende.
 • De hjälper till att skydda golv Trafikmönster kan orsaka ett slitagemönster om dina mattor aldrig roteras. Genom att rotera dem kommer du att förhindra att detta händer, vilket förlänger mattans livslängd.

Rengör dina mattor

Regelbunden professionell rengöring kommer att hålla områdets mattor snygga och förlänga deras livslängd. Använd en ren vit trasa för att upptäcka rent eller blotta spill.

ULLMATTOR

 • Dammsug regelbundet, undvik att använda vispstången (använd inställningen “golv”)
 • Rengör fläcken med en lösning av vatten och mild tvål, torka försiktigt av spill eller fläckar
 • Använd en sax för att trimma garnet jämnt med mattans yta

POLYESTERMATTA

 • Dammsug regelbundet, undvik att använda vispstången (använd inställningen “golv”)
 • Rengör fläcken med en lösning av vatten och mild tvål, torka försiktigt av spill eller fläckar
 • Skölj mattan med en slang och häng tills den är helt torr.
 • Använd inte starka kemikalier.

Dammborttagning

Den idealiska dammsugaren för regelbunden rengöring av mattor bör ha reducerad sugkraft: inte mer än 1000 watt. Använd inte de roterande borstarna eller vispstången, eftersom de kan skada och försvaga fibrerna.

Hur man behandlar fläckar

Vid fläckar, rengör med mild tvål eller torrschampo. Färgade fläckar och fett ska omedelbart behandlas med rengöringsmedel. Skölj sura vätskor med vatten. Undvik att använda mattrengöringsmaskiner som kan skada mattans utseende. En fortfarande fuktig fläck är en lättare fläck att ta bort eftersom ämnet ännu inte har trängt djupt in i tygets fibrer. Ta först bort eventuellt fast material från fläcken genom att försiktigt skrapa med en sked eller kniv, använd sedan en bomullstrasa eller absorberande papper för att absorbera vätskan så snabbt som möjligt.

Ta bort fläcken genom att försiktigt torka från fläckens ytterkant mot mitten; Använd inte en cirkulär rörelse, eftersom det kan göra att fläcken sprider sig. Rengör också det färgade området från mattans baksida. Vid svåra fläckar är det alltid bäst att kontakta en specialiserad mattrengöringstjänst.

Skötselråd

För att undvika missfärgning eller blekning, utsätt inte mattan för direkt solljus. Förvara inte i en hermetiskt tillsluten behållare eftersom den konstanta luftfuktigheten skadar mattan.
Användningen av ett halkfritt mattunderlag garanterar inte bara säkerheten utan skyddar även mattan och förlänger dess livslängd.
För övergripande rengöring är det bäst att använda en specialiserad mattrengöring. Speciellt för mattor av Lyocell och linne rekommenderar vi professionell rengöring med torrt skum, utan vatten. För ullmattor, använd professionell mjuk kemtvätt (kemtvätt med perkloretylen) eller vattentvätt vid en temperatur som inte är högre än 30°C (86°F).

[1] Alla produktnamn, logotyper, varumärken och varumärken tillhör sina respektive ägare.

[2] Vi introducerar dessa produkter som ett förslag och ska inte hållas ansvariga för resultatet av deras användning på möblerna. Måste appliceras enligt tillverkarens instruktioner.

100 % säker utcheckning

PayPal/MasterCard/Visa/Klarna/Swish

10 dagars Ångerrätt

10 dagars Återbetalning-garanti

Internationell garanti

Erbjuds i användningslandet

Fri frakt i Sverige

Beställningar över 5000 kr